Tuesday, May 19, 2009

Esteettisiä pisteitä



Velipoikani antoi vihjeen sivustosta (Acquine: Aesthetic Qualität), joka laskee valokuvien esteettisiä arvoja. Tuntui huuhaalta, mutta piti kokeilla. Nyt siihen jäi koukkuun. Yritämme Leenan kanssa arvailla mitä pisteitä mistäkin kuvasta saa.

Ylläolevasta kuvasta sain viime päivien parhaat pisteet, 53 pistettä sadasta. Yleensä blogini kuvat saavat 20-30 pistettä mutta paljon on myös tähdettömiä, "rumia" kuvia. Kauan etsien löysin sentään muutaman talvisen yökuvan, joka ylsi ylitse 90 pisteen. Kukkakuvista tuntuu vaikealta saada pisteitä; maisemista se onnistui helpommin...

Veljeni kertoi myös, että oli pitänyt edellisistä kuvistani erityisesti harmaaleppäkuvasta. Kone antoi sille vain yhden tähden, 25 pistettä kun postauksen Angelica sai 49 pistettä ja männynoksakin 42 pistettä.

Viime postaukseni pohjanoteeraus oli kaksi värimaailmaa yhdistänyt kuvankäsittelykuva (9 pistettä!). Vanamokuvat olivat 30 ja 17 pisteen arvoisia.

Kone ei tietenkään sano mitään sisällöstä. Niukkasävyiset kuvat saavat vähän pisteitä, samoin kuvioltaan tasaisen tapettimaiset. Selkeys, kontrasti, värikylläisyys palkitaan. Silti en pysty yhtään ennustamaan yksittäisen kuvan kohdalla.

Ehkä kone arvottaa kuvia, jotka huomataan helposti, ehkä ne pistävät silmään, nousevat ylös massasta. Mutta tuskinpa ne ovat pitään pohdittavia, hitaasti aukeavia kuvia.

Saas nähdä kuinka pitkäkäsi aikaa tämä jää vaivaamaan.

---

Kuvan leskenlehti on Oulusta Äimärautiolta. Siirtolapuutarhan ympäristöstä niitä löytää ehkä nopeimmin. Kävin tarkistamassa yhden Toppilan vanhan paikan, mutta sieltä se oli hävinnyt. Leskenlehti leviää Oulussa lähinnä maansiirtojen mukana; kummallista kyllä ei ehkä niinkään siemenistä...

No comments: