Wednesday, July 2, 2008

Siikajoella, ihan kuminassa



En ole mitään kirjoittanut kahteen viikkoon! Niin on kiireitä kasviharrastajalla kesällä... Nyt muutama kuva Siikajokivarresta, Rantsilasta, Porkanrannan seutuvilta. Aiheeksi valitsin kuminan (Carum carvi).

Siikajokivarsi on täällä täyteen rakennettu. Peltojen kohdalla on vain muutaman metrin piennar, jos sitäkään. Oikeastaan vain metsittynyt ja pusikoitunut jokitörmä. Joka paikassa missä tulvan ja törmän väliin mahduin, näin metsäruusuja (Rosa majalis) ja kieloa (Convallaria majalis). Paljon harvinaisempia pientareilla olivat ruusuruoho (Knautia arvensis) ja pukinjuuri (Pimpinella saxifraga). Jälkimmäinen ei vielä kuki, mutta ruusuruohoa näki muutaman kukassa, joen itäpuolella. Kaikki nämä ovat kivoja niittykukkia, aika harvinaisia Oulun seudulla.

Mieleen jäivät kuitenkin kuminat. Kuminaa näytti kasvavan joka talon pihassa ja pihan pientareilla. Laitumillakin näkyi runsaita laikkuja - eivätkö lehmät syö sitä, tietääkö joku? Tien pientareilla oli muutamia. Mutta yhteys asutukseen oli aivan selvä. Kumina onkin täällä muinaistulokas, kenties ennen paljon enemmän käytetty kuin nykyään. Maustehan se on.

Kuminaa näkyi yhtenäisinä laikkuina myös yläkuvan autiotalon jäänteillä, entisellä pihalla. Tästä talosta oli jäljellä oikeastaan vain porstua, ja pihalla kuminat ja pihatuomi. Kun talo häviää, kuminat jäävät ja ovat niin kauan kuin hiukan avointa ja matalaa niittyä on. Niityillä kumina on kuin koiranputki, mutta kaikin tavoin hennompi. Ja matalampi. Koiranputken hallitsema suurruohosto tukahduttaa sen. Vanhojen talojen pihat eivät ole enää niin ravinteikkaita, että koiranputki viihtyisi niillä, mutta kumina kyllä.




Kumina on kaksivuotinen. Se kukkii vasta toisena vuotena. Ensimmäisen vuoden ruusukelehdet ovat ihan erilaiset eivätkä näy näissä kuvissa. Toisen vuoden varsilehdet ovat kuin tillin versoja.



Mutta eroaa kumina kukiltaan myös koiranputkesta, kun katsoo tarpeeksi läheltä. Kuminan yksittäiset pikkukukat ovat ihan pieniä, melkein olemattomia. Niitä näkyy yllä. Kun taas koiranputken (Anthriscus sylvestris) pikkukukissa on vaihtelevan kokoiset, hassustikin erimuotoiset terälehdet, kuva alla. Vertailun voi tehdä näinkin päin - nyt kuva kukinnon alta.

2 comments:

Anonymous said...

Kiitos vinkistä! On varmaan monta kertaa tullut ohitettua kumina, koiranputkeksi luultuna. Nyt pidän kyllä silmät auki, kuminaa esiintyy meilläkin päin yleisesti joten eiköhän se täältä löydy.

Anonymous said...

Etsin google-haulla kuminaa, kun en tiennyt, oliko minun poimimani kasvi kumina vai koiranputki. Kun täältä löysin nämä kuvat, päättelin, että kasvi voisi olla kumina:).