Wednesday, August 6, 2008

Ruistankio - Camelina sativa - myllypaikallaan...



... voisiko sanoa "taas", sillä viimeksi se kerättiin täältä vuonna 1954 heinäkuussa (Berger, E. Toppila, SOK:n myllyn piha). Nyt ei enää ole myllyä, mutta samassa paikassa on EU:n viljan interventiokeskus. Se liittyy viljan hinnan sääntelyjärjestelmiin, mutta ilmeisesti edelleenkin siiloihin lastataan ajoittain viljaa jostain Euroopasta. Myllyn seinustalla on totuttu moniin kasvikummallisuuksiin. Siellä kasvaa nytkin keltakukkaista lemmikkikasvia, rikkakeltalemmikkiä, mutta yllä kasvillisuuden edustalla on kymmenittäin tuota ruistankiota. Se on hento vaatimaton ruoho, jolla on pienen pienet keltaiset kukat ja niihin nähden isot, miltei pallomaiset lidut. Tästä sen kukinnon näkee:





Ruistankio oli vanhalta nimeltään kitupellava. Jotain pellavamaista sen habituksessa onkin. Mutta silloin se oli ruispeltojen rikkaruoho. Sellaisena se hävisi Oulun seudulta jo viime vuosisadan alussa. Välimerenmaissa se kasvaa edelleenkin rikkaruohona ja on kai tullut nyt sieltä tai jostain Keski-Aasiasta käymään täällä, taas.

Saattaa olla, että se kotiutuu meille uuudelleenkin, mutta nyt sitä jo puhuttellaan kauniimmalla nimellä camelina, sillä kukapa haluaisi ruistankioöljyä olisipa se kuinka omega-3 -pitoista tahansa. Kamelinan öljypitoisuus on nyttemmin hyväksi havaittu ja omega3 -pitoisuus korkeaksi todettu , ja niin siitä on tullut terveyskasvi. Ja entistä rikkaruohoa ruvetaan viljelemään! Ehkä se onkin siksi taas täällä Oulussa?

Alta näkyy millaiselta koko ruoho näyttää, nyt, Toppilassa. Viljeltynä siitä tulee toki komeampi, toistametrinen.




Netistä löytyy lisää tietoa, vaikkapa Aimo Nummen Tankio -artikkeli.

1 comment:

Lassi said...

Juttu jäi kesken, ei päivity! Yritetään tätä kautta lisätietoa:

Netistä löytyy lisää tietoa, vaikkapa Aimo Nummen Tankio -artikkeli.