Tuesday, November 18, 2008

Harjoituksia marraskuisella Kalimenojalla II



Hämäräharjoitukset jatkuvat, nyt Kalimenojan Lehtikankaankoskella (linkki Kansalaisen Karttapaikkaan). Tekniikka ja tavoite on pääpiirteissään sama kuin edellisissä posteissa. Paikka on uusi.

Nyt kuvissa on kuitenkin koski ja liike. Veden pehmeys syntyy hitaista suljinajoista ja useiden kuvien yhdistelystä. Värien säätö on omalla vastuuulla ja eri kuvissa vähän erilainen. Aukko on koko ajan sama (näissä f/10) ja suljinaika vaihtelee. Veden toistumiseen voi tässä tapauksessa vaikuttaa vain herkkyyden säädöillä (ISO-arvot). Pieni herkkyys (esim. ISO 200) - pitkä suljinaika ja huntumainen vesi; korkea herkkyys (ISO 1600) - lyhyt suljinaika ja realistisempi vesi. Toimii myös HDR-kuvissa.

Kalimenojan rannat ovat täällä melko korkeatörmäiset ja luonnontilaiset. Törmillä on komeita mäntyjä ja kuusia. Mutta monessa paikassa hakkuut ulottuvat törmän reunaan - niitä näkyy kartallakin (linkki ylhäällä).



Pienet purot ja niiden lähiympäristöt ovat Metsälain tarkoittamia erityisen arvokkaita elinympäristöjä. Niillä on sitä kautta tiettyä suojaa. Mutta Kalimenoja on joki. Lain mukaan joki on virtavesi jossa voi soutaa. Kalimenojassa voisi. Jokien rantoja ei suoraan suojele mikään, tietääkseni vain "hyvä metsäntoitotapa". Nyt hakkuut ulottuvat ihan joen iholle.


No comments: