Sunday, April 29, 2007

Talvikit - nimensä mukaisia


Kävin lauantaina kävelyllä Letonniemessä. Suojelualueen luontopolku oli vielä yllättävän talvinen, varsinkin tiheissä leppäpusikoissa ja aivan meren rannalla. Letonniemessä on hyvin näkyvissä Pohjanlahden maannousemarannan metsän kehitys eri vaiheineen (pajukot - lepikot - pihlajalehdot - koivikot).

Paikoin metsänpohja oli lumista jo paljas, paikoin pälvinen. Siellä täällä näkyi jo vihreää, enimmäkseen sammalia ja kuivemmissa koivikoissa riidenliekoa. Mutta syvimmän vihreitä ovat talvikkien talvehtineet lehdet. Näissä rantalehdoissa talvikit ovat pääosin isotalvikkeja (Pyrola rotundifolia) tai sitten eri sukuun kuuluvia nuokkutalvikkeja (Orthilia secunda).

Isotalvikin tunnistaa kyllä lehdistäänkin. Lähinnä ne voivat täällä sekoittua pikkutalvikin lehtiin, mutta lehti on pyöreämpi, ruoti pitempi eikä ruodissa ole juuri siipipalletta. Nuokkutalvikin verson rakenne on toisenlainen ja lehdet sahareunaisia. Kuvissa (28.4.2007) isotalvikin talvehtineita lehtiä.

Linnuista sain tarkkailla lähinnä kuoveja ja pajusirkkuja, ilman kiikareita kun olin.










Oulun kasvit Piimäperältä Pilpasuolle (Väre-Ulvinen-Vilpa-Kalleinen 2005) nyt 20 euroa Oulun luontokaupan loppuunmyynnissä! Tämä teos on paikalliskasvioiden uutta sukupolvea, alansa tuleva klassikko.

No comments: