Sunday, May 6, 2007

Uikulanjärven kevättä


Uikulanjärvi on pieni ja matala järvi Haukiputaalla lähellä Oulun rajaa. Pääsen sinne kotoa metsäautoteitä pitkin, ja siitä on tullut osa omaa lähiseutua. Se on luonnontilainen pikku suojärvi, osa pientä Natura-aluetta (Kummunlammit-Uikulanjärvi). Siellä pesii niin kurki kuin joutsenkin. Rantanevat ja -rämeet ovat karuja, kasvillisuudeltaan tavanomaisia. Mutta kuvattavaa riittää aina.

Kävin tänään ensimmäistä kertaa jäitten lähdön jälkeen. Enpä ole ennen päässyt näin lähelle kurkia, jotka nyt olivat syömässä juuri rantapolkuni kohdalla. Pitkiä teleobjektiiveja en käytä, ja siihen nähden ihme saada kurki näinkin siluettina kuvaan.

Ainoa kukkiva kasvi tällä hetkellä oli tupasvilla, mutta siitä laitoin kuvan Tyrnävä-jutussa jo aikaa sitten. Täällä kukkivat tupasvillat olivat vielä kymmensenttisiä, samassa vaiheessa kuin Tyrnävän villat jo kolme viikkoa sitten (15.4.)! Kevään tulo pysähtyi vappukylmiin, ja Tyrnävä kuuluu tähän verrattuna lämpimiin maihin.

Isovarpuräme on tällä hetkellä täynnä ruskeaa. Suopursujenkin lehdet sojottavat vielä pääosin alaspäin. Rämeen reunassa on runsaasti vaiveroa, ja senkin monivuotiset lehdet ovat vielä täysin talviasussaan. Syksyllä kasvaneet nuput ovat jo ehkä hiukan paisuneet. Koko kasvi herännee kuitenkin kasvuun jo lähipäivinä. Yöllä ei ollut enää pakkasta; suruvaippakin lenteli jo rantarämeillä.

Alla vasemmalla kuva ruskean ystäville, vaiverosta. Ja väriä löysin isokarpalon lehdistä, kuva oikealla. - Kaikki kuvat 6.5.2007.

2 comments:

Ariana said...

Hienoa, että löysin nämä upeat sivusi !

Lassi said...

Ariana aamutuuli - kiva että olet käynyt! Olen ollut lomalla, ilman nettiä, ja nyt taas pääsen vähitellen päivittämään sivujani, tavoitteena 1-2 päivitystä per viikko.