Tuesday, July 24, 2007

Kasviatlas 2006: www.luomus.fi/kasviatlas

Kaikessa hiljaisuudessa, tiedotusvälineitten metelöimättä, tiedot Suomen kasvilajien levinneisyydestä ovat siirtyneet internettiin. Ne löytyvät osoitteesta www.luomus.fi/kasviatlas. Atlas perustuu Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-tietokantaan.

Vielä viime viikolla laitoin edelliseen postaukseeni linkin Hatikka-järjestelmään, josta nämä kartat olivat aiemmin löydettävissä. Linkki ei toiminut, koska Hatikka edellyttää kirjautumista. Kirjautuminen sinänsä on kovin yksinkertaista. (Korjasin postaukseni linkin tähän uuteen osoitteeseen.)

Nyt netti näyttää kasviharrastajallekin kyntensä: on sekä Hatikka että Kasviatlas. Kasviatlaksesta näkee lajien levinneisyyden (4400 taksonia!) ja havaintojen iän, Hatikkaan voi perustaa oman havaintovihkonsa ja selata muitten tuoreita havaintoja. Hatikan sisällä on toiminnassa jo tuoreempi tekeillä oleva Kasviatlas (2007 joka julkaistaan ensi vuonna). Järjestelmissä on vielä paljon kehittämistä, eivätkä Hatikkaan tallennetut viestit vielä siirry automaattisesti Kastikkaan ja siten Atlakseen.

Otsikon nettiosoitteessa on paljonkin asiaa Atlaksesta. Se kannattaa lukea. Uuden Atlaksen esittely on julkaistu myös viimeisimmässä Lutukka-lehdessä (Raino Lampinen & Tapani Lahti: Uusi kasviatlas on valmis. Lutukka 2/2007).

No comments: