Monday, June 2, 2008

Mansikankukissa



Lakkiaisreissu Heksinkiin on tehty. Ajomatka humisee päässä vieläkin. Matkalla pysähdyimme Lahden seudulle, Hollolan Herralassa, ja siellä saatoin sentään vähän kuvata. kesä oli pitemmällä kuin täällä, ensimmäiset koiranputket olivat juuri kukkimassa. Ja mansikat. Mökin vieressä on vanhalle heinäpellolle tehty koivikko. On siellä ollut sodan aikaan jotain asutustakin. Vanhasta niitystä ja asutuksesta kertovat monet koivikon kasvilajit, mm. ukkomansikka. Yläkuvassa on kuitenkin tavallinen ahomansikka, vertailun vuoksi.

Oulun seudulla ei ole tiedossani lainkaan ukkomansikkaa. Se on vanha viljelyskasvi, joka eroaa nykyisistä siinä että se on kaksikotinen. Eli tyttökukissa on surkastuneita tai toimimatomia heteitä ja poikakukissa puuttuva tai surkastunut emi.

Tämä ei ole koskaan ole ollut minulle oikein selvää. Siksipä nyt kurkistelin makro-objektiivin kanssa mansikankukkiin. Metsäesiintymät ovat usein jäänteitä vain joko poika- tai tyttökukista, ja siksi niissä ei enää näe marjoja. Mielestäni nyt onnistuin löytämään kummankin sukupuolen kukat, myös sellaisen, josta puuttui emiö kokonaan. Ukkomansikkaa näytti metsässä olevan sen verran reilusti, että täytyypä etsiä kesällä löytäisikö marjaa. Mielelläni maistaisin.






No comments: