Sunday, May 31, 2009

Impressionistisia kokeiluja



Lueskelin muutamia kasvien kuvausoppaita. Niissä oli esimerkkejä erilaisista "liikautuskuvista", joita harrastettiin jo diaaikana. kameraa liikuteltiin ja valotusta passattiin ja sitten kuvat yhdistettiin.

Ryhdyinpä siis leikkimään kameralla. Ylhäällä on HDR-tekniikalla yhdistetty kolme kuvaa. Kuva on metsän sisältä, rämekoivikosta. nyt ei ole liikutettu kameraa, vaan tuuli liikutti lehvästöjä. Kuva on vastavalokuva, se on otettu 210 mm telellä (plus kroppilisä). Puut eivät ole liikkuneet, lehvästö on. Se että puut näyttävät osin olevan samassa tasossa, johtuu tietysti telestä. Lehvästöstä on tullut "sädehtivä".

Pidän kuvan sävystä; siinä on alkukesän koivikon värit ja sininen taivas ja metsän sädehtivä kirkkaus.



Tämä kuva on yläsävyinen maisemakuva, jossa kameraa on pitkällä suljinajalla liikutettuvaakasuuntaan. Siis lisäkokeilu sille täällä aiemmin olleelle pystypanoroinnille. Pelkistetty maisema!

Samaan tapaan olen kokeillut panoroida metsän ja suon pintaa, kasvillisuusvyöhykkeitä. Se toimii! Juolukat erottuvat suopursuista, mustikat puolukoista. Mutta sama toimii myös jalustalta ottamalla sopivasti hyvin epäteräviä kuvia. Odotan alkavaa kesää - jospa esimerkiksi rantavyöhykkeen sara- ja suovillakasvustot saisi panorointuna selvästi esiin!



Sama tekniikka kuin edellä, mutta edellinen kuva oli otettu telellä, tämä laajakulmalla. Laajakulma tuo etualalla kunnon liikeblurrin. Paikka on sama kuin edellä, mutta sää, taivas ja vuorokaudenaika eri.



Sama koivikko kuin ensimmäisessä kuvassa, mutta nyt varovainen pystypanorointi. Esiin tulevat lähinnä koivun rungot.

No comments: