Monday, November 17, 2008

Marraskuun harjoituksia Kalimenojalla I



Laitan blogiin vähitellen sarjan harjoituksia. Harjoitukset on tehty kotipaikkani Kalimenkylän lähiympäristöissä, niissä harvoissa lähes luonnontilaisissa paikoissa, joita tältä seudulta tunnen. Kuvat ovat Oulun kaupungin rajan tuntumasta, mutta Haukiputaan puolelta. Harjoitusten aiheena on maisemakuvaus marraskuun hämärissä metsissä. Valoa on tosi vähän, apuna on aina ollut jalusta.

Sarjan kaikki kuvat on yhdistelty eri tavoin valotetuista otoksista Photomatix- ja Photoshop -ohjelmilla. Lisäksi ne ovat usein panoraamoja. Esimerkki yllä - panoraama, joka on yhdistetty neljästä kuvasta, jotka kukin on tehty viidestä eri tavoin valotetusta kuvasta (5x0,7 EV). Siis kuvan pikselit on koottu kahdestakymmenestä eri otoksesta!

Miksi näin? Pyrin vaikeissa olosuhteissa kuvaan, jossa olisi kaikissa varjoissakin yksityiskohtia. Lisäksi yritän löytää harmauteen kätkeytyvät värit liioittelematta niitä.

Nämä kaksi kuvaa ovat Nurmesojalta läheltä Navettakankaan tietä. Kalimenojaan laskeva pieni Nurmesoja on melkein kauttaaltaan kaivettu ränniksi, mutta tänne on jäänyt pätkä luhtaista veden vaivaamaa metsää, ruoho- ja heinäkorpea. Mielestäni selvä metsälakikohde! Puron varrella kasvaa myös Oulun seudulla harvinaista tervaleppää.



Tässä kuvassa taitaa kuitenkin olla harmaaleppää ja sillä punaruskeaa lepänkääpää. Lepänkäävät suorastaan hehkuvat rungolla, samoin sammalet puitten tyvillä. Tällaiseen en ole tottunut omissa aiemmissa syysharmaissa kuvissani. Tietokoneella värit näyttivät välillä epätodelliselta, ylityöstetyiltä. Piti palata paikan päälle ja todeta, että hämärässäkin metsässä sammal hohtaa vihreänä. Ja lakastuneet, märät lehdet ovat todellisuudessakin sinoopereja. - Alle vielä yksi panoraama marraskuiselta, lunta odottelevalta Nurmesojalta. KLIKKAA KUVIA SUUREMMIKSI - olen tallettanut ne nähtäväksi vähän tavallista suurempina, varsinkin alemman.

2 comments:

Anonymous said...

Hienoa työtä olet tehnyt näiden kanssa! Kuvat näyttävät luonnollisilta eikä sellaisilta HDR-yliheitoilta mitä usein näkee. Itsekin olen käyttänyt Photomatixia HDR:ään ja panoraamoja tehnyt, mutta en ole koskaan onnistunut yhdistämään tekniikoita.

Lassi said...

Kiva kuulla! Kun tekee Photomatixilla tiffit samoin asetuksin ja yhdistää ne vaikka Photoshopilla panoraamaksi, siinä se on. Nyt on Lightroomiin saatavissa vielä plugin, jonka kautta kaikki onnistuu - työnkulku - yksinkertaisesti sieltä käsin.