Tuesday, August 19, 2008

Toppilan mesikät - asuntomessuista kolme vuotta



Valkomesikkä (Melilotus albus)

Ennen Toppilan asuntomessuja huolehdittiin mesiköistä. Ainakin valkomesikällä on yli satavuotinen historia Toppilassa. Se on perinteinen purjelaivakauden painolastikasvi. Keltaista rohtomesikkää on aina ollut niukemmin, harvemmassa ja pienempinä kasvustoina. Jo messukesänä kävi selväksi, että mittavatkaan maansiirtotyöt Toppilansaaressa eivät tuhoa valkomesikkää. Siitä taitaa olla mahdoton päästä eroon, vaikka niin haluttaisiin. Maaperässä on niin paljon siemeniä, ja aina joku livahtaa kauhan reunan yli.

Päinvastoin - maansiirrot taisivat levittää valkomesikkää. Isot rekat kuljettivat Toppilansaaresta maata jonnekin varastoon. Mielestäni viime kesinä sitä on alkanut näkyä entistä enemmän uudisrakentamisen piirissä Oulussa ja ympäristössä . Kuvittelen, että Kellon keskustan kauppaliikkeenkin ympäristötöihin tuotiin maata entisestä Toppilasta, mutkan kautta... Jossakin se suuri siemenvarasto nyt on.



Rohtomesikkä (Melilotus officinalis)

Asuntomessuja edeltäneenä aikana rohtomesikkä oli Toppilansaaressa satunnainen ja yksittäinen, mutta Toppilan sataman puolella sitä oli muutamana pienenä kasvustona ja yhtenä suurena. Suuri esiintymä oli SOK:n entisen myllyn takaisella kentällä, josta 2005 tehtiin messujen pysäköintialue. Alue jyrättiin ja täytettiin soralla. Vuosina 2006-2007 rohtomesikkää ei tietääkseni nähty, mutta tänä kesänä kentältä löytyi muutama kookas kasvi. Yksi niistä on kuvassa, taustanaan - vastavärinä - turverekan sininen.

Kummallista on, että kentän ulkopuolella, alueella jota ei tasattu 2005, sitä oli melko kookas kasvusto, jota ei myöskään näkynyt 2006-2007. Nyt siellä on rontomesikkää melkein aarin alalla tiheästi. Mutta rohtomesikkäkin siis säilyi mullistusten yli. Uusi haaste on kuitenkin edessä kun Länsi-Toppilaa aletaan rakentaa.

2 comments:

Anonymous said...

Haukiputaalla Kellon keskustan liikenneympyrään (siihen uuden kaupan viereen) on tänä kesänä ilmestynyt runsaasti valkomesikkää, ensimmäiset Puttaalla näkemäni. Kasviatlaksen kartassa kys. ruudusta on havainto ennen vuotta 1899.

Lassi said...

Hei, kiva tietää että ne ovat Kellon ensimmäiset.