Friday, August 17, 2007

Keisarinviitat ja herukkaperhoset Essun juhlilla Haaran niityllä!



Haaran niityillä vietettiin keskiviikkona Esteri Ohenojan syntymäpäivää. Onnea vielä kerran! Ystävät ja tuttavat olivat järjestäneet yllätysjuhlat maastokäynteineen. Retkeilimme Kiimingissä Haaran niityillä, Vehmaansuon ja Isohalmeenmaan ympäristöissä. Bussilastillinen sieni-ihmisiä inventoi Essulla rakkaita ympäristöjä. En nyt laita kuvia ihmisistä, koska en ole kysynyt lupia. Laitan kuvat juhlien komeimmista yllätysvieraista, keisarinviitoista ja herukkaperhosista. Kummatkaan eivät täällä Oulun seudulla ole mitään yleisiä.

Keisarinviittoja lenteli useita, ainakin puolenkymmentä, niittämättä jätetyssä komeassa pelto-ohdakekasvustossa. Rikka- ja joutomaakasvina tunnettu pelto-ohdake on hyvä perhoskukka! Nytkin se kuhisi elämää: keisarinviittoja, muutama herukkaperhonen, kuparikuoriaisia, erilaisia kukkakärpäsiä ja pistiäisiä.

Haaran niityt on maakunnallisesti arvokas perinnemaisema. Se kuuluu hiukan laajempaan Haaran Natura-alueeseen, jolta löytyy myös lettosoita, metsiä ja kalkkilohkareita. Niittyjen niitosta huolehtii Oulun luonnonsuojeluyhdistys (Olsy) yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Alueelta on tehty myös monia tutkimuksia.



Keisarinviitta (Argynnis paphia) on suuri perhonen, joka kuuluu ns. hopeatäpliin. Se on kuitenkin ainoa hopeatäplä, jolla ei ole siipien alapinnalla noita hopeatäpliä... Helposti tunnistettava hopeatäplä siis... Se on koko maassa harvinainen ja vähälukuinen loppukesän laji, jonka näkeminen on tutuille kerrottava uutinen. 1990-luvulta lähtien se on kuitenkin levittänyt aluettaan ja viime vuosina sitä on nähty Oulunkin seudulla.

Niityllä lentelevistä keisarinviitoista erityisesti yksi tottui ohdakkeitten joukossa paikallaan seisovaan kuvaajaan. Sen tunnisti helposti risanurkkaisesta siivestään. Sain paljon mahdollisuuksia lähikuviin! Tässä yksi vastavalokuva.



Herukkaperhoset (Nymphalis c-album) ovat äkikseltään nokkosperhosen näköisiä ja kokoisia, mutta siipien reunat ovat voimakkaasti liuskaisia. Se on täällä Haaran niityllä jokseenkin elinalueensa pohjoisreunalla, joksi kirja määrittelee linjan Oulu - Kajaani - Lieksa (Olli Marttila: Suomen päiväperhoset elinympäristöissään).

Ja kuvien perhoskasvihan on pelto-ohdake (Cirsium arvense).

No comments: