Luonnonkukkien päivän retket lähestyvät. Itse olen mukana Oulun retkellä. Retken lähtöpaikka on Toppilassa Siilotien päässä, lähtöaika sunnuntaina 17.6. klo 13.00.
Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla on julkaistu Luonnonkukkapäivää ja ns. pihakasviretkiä ajatellen listaus "Suomen sata yleisintä kasvia". Listalle on pujahtanut pari virhettä: rönsyapilalla tarkoitetaan valkoapilaa (Trifolium repens) ja suomataralla rantamataraa (Galium palustre). Ainakin minulle mainitut nimet ovat outoja, ennestään tuntemattomia!
Listan latinalaiset nimetkin aiheuttavat pikku ongelmia. Kasvien jatkuvasti muuttuva nimistö on riesa; tämä listaus ei noudata nyt voimassaolevaa nimistöä. Lutukassa julkaistiin "Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen" (Lutukka 21. 2005). Näistä yleisistä kasveista kurjenpolven kohdalta otettiin käyttöön uudestaan sen vanha tieteellinen nimi, Comarum palustre L.. Välillä käytössä oli Potentilla palustris (L.) Scop.. Sadan yleisimmän kasvin listalla tätä ei ole huomioitu.
Toinen nimistömuutokseen liittyvä ongelma liittyy tuoksusimakkeisiin. Mainitussa Lutukassa muutettiin aiemmat tuoksusimakkeen alalajit lajeiksi, eli nykykäsityksen mukaan meillä kasvaa kaksi erilaista tuoksusimaketta, pohjantuoksusimake (Anthoxanthum alpinum) ja eteläntuoksusimake (Anthoxanthum odoratum). Nämä nimet ovat käytössä jo laajassa Suuri Pohjolan kasvio -teoksessa ja mm. Oulun kasvit -teoksessa. Jos sadan yleisimmän kasvin listauksessa käytettäisiin nykynimistöä, tuoksusimake putoisi listalta luultavasti pois! Listaus on perustunut Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-tietokantaan, jossa nimistönmuutosta ei ole tehty. Eli sieltä ei vielä löydy ensimmäistäkään pohjantuoksusimaketta (Anthoxanthum alpinum).
Sattumalta panin tämän blogin edelliseen viestiin kuvia pohjantuoksusimakkeesta! Käykääpä tutustumassa!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment