Friday, June 29, 2007

Erilaisia rönsyleinikkejä



Viimeksi laitoin blogiin niittyleikin kuvia, olkoon nyt vuorossa vieläkin muuntelevampi rönsyleinikki. Maata pitkin matava rikkakasvi on melkein kaikille tuttu. Alhaalla oikeanpuoleisessa kuvassa se on jopa sopeutunut nurmikon leikkuuseen - näin keltainen on ollut Kasvitieteellisen puutarhan nurmikko tällä viikolla.

Tummat kuvat sen sijaan ovat peräisin luonnonkasvupaikalta, Nurmesojan varresta Haukiputaalta. Kyseinen paikka on luonnontilainen lehtomainen tulvakorpi. Täällä ojanvarren ruohostossa kasvaa siellä täällä pystyjä ja korkeita, puhtaanvihreitä leinikkejä, joiden rönsyt kurottelevat kauemmaksi korkealta kasvin varresta. Seuranaan sillä on näissä kuvissa lillukkaa, korpi-imarretta, peltokortetta, kieloa ja oravanmarjaa. Paikan puustoon kuuluvat kuusi, terva- ja harmaaleppä, hieskoivu, tuomi ja monet pajut.

Puutarhan leinikit kasvavat avoimella, aurinkoisella paikalla. Ojanvarren lehtokorvessa taas on pimeää; kuvaajalle jalusta on välttämätön. Jalustalta tarkentaminen on tuskallista, huonossa valossa, sääskiparven keskellä, polvillaan märkien mättäiden välissä.






Sattumoisin juuri eilen tuotiin Kasvitieteelliselle puutarhalle pallerorönsyleinikki, rönsyleinikin kerrottukukkainen muoto. Tämä yksilö oli löytynyt puutarhasta, jossa löytäjä viljeli sitä tuntematta sen alkuperää.

Pallerorönsyleinikillä on ollut monia nimiä, Flora Nordicassa se tunnetaan kauppanimellä Ranunculus repens 'Hortensis' ja variaatiosynonyymeinä hortensis, degeneratus tai pleniflorus. Ruotsiksi sen nimi on peräti prinsens knappar. Yksi on siis tykätty, toinen torjuttu.


No comments: