Friday, June 15, 2007

Luonnonkukkien päivän teemana tulokkaat




... ja tulokkaitahan löytyy Toppilasta! Oulun Toppila on yksi maamme tunnetuimmista tulokaskasvipaikoista. Vaikka tulokaskasvien seuranta on tuntunut hiipuvan, oli Toppilan mantereenpuoleinen kilometriruutu Oulun kasvit -kirjan kartoituksissa koko kaupungin lajirikkain - kiitos myllytulokkaiden ja monenlaatuisten kasvupaikkojen. SOK:n myllyn, nykyisen viljan interventiovaraston, edustalta on 2000-luvun puolella kirjattu ylös yli 50 muuten erittäin satunnaista lajia. Paras paikka on kuitenkin äskettäin tuhoutunut asuntomessualueen parkkipaikkoja rakennettaessa. Mutta monenlaista ja aika merkillistäkin on Toppilassa yhä nähtävissä.

Tässä pari esimerkkiä tältä päivältä. Melko varmasti kaikki Oulun ryhmät - joita menneinä vuosina on ollut neljä - kulkevat vanhan myllyn editse, ja näin kaikki tulevat näkemään rikkakeltalemmikin (Amsinckia micrantha). Tämän karhean lemmikin pieni pistävän keltainen kukka on vain millin leveä!

Toisen kuvan ristikukkainen on litulaukka (Alliaria petiolata). Retkellämme selviää miten se on Toppilaan joutunut!

Mutta retkellämme ei esitellä vain outoja tulokkaita, vaan kuljeskelemme myös metsiköissä ja niityillä, joilta löytyvät myös ne Oulun tavalliset lajit. Joten nyt on tarjolla kaikille jotakin! Osallistu ja ole utelias, kysele!


No comments: