Thursday, May 22, 2008

Rentukan nuput



- "Kylläpä on kulleron näköisiä!", sanoi Leena kun näki nämä rentukan nuput. Sukulaisia ovat, muttei samasta suvusta. Rentukat kuuluvat sukuun Caltha, kullerot ovat Trolliuksia. "Kulleron kukka muistuttaa aika paljon rentukan kukkaa", aloittaa kulleroitten esittelyn vanha Jalaksen Suuri kasvikirja. Yhtäläisyydet ovat kukan rakenteessa, kukkalehtien asennoissa ja vaihtelevassa lukumäärässä. Maailmalta löytyy myös sellaisia kullerolajeja, joiden kukat aukeavat enemmän, vähän rentukan tapaan.

Sama Jalaksen kirja sanoo, että rentukan kukka on ehkä kasveistamme alkeellisin koppisiemeisten kukka. Sillä ei esimerkiksi ole erillisiä verhiö- ja teriölehtiä. Kullerolla on jo vähän pitemmälle kehittynyt kukka. Alkeellinen kukka tarkoittaa myös, että laji on hyvin vanha. Eikä se tarkoita, etteikö se olisi kaunis.

Rentukka on Pohjolan vuokko. Täällä kun ei ole valko-, kelta- eikä sinivuokkoja maalaamassa maisemaa, täytyy tyytyä rentukkaan. Se on ensimmäinen maisemassa kunnolla kauas näkyvä kevätkasvi. Mutta Oulussa sekään ei ole kovin yleinen.

Nämä kuvat on otettu 22.5. kun ensimmäiset rentukan kukat ovat auenneet kaikkein lämpimimmillä paikoilla. Varjoisissa puronvarsissa tuskin nuppuja vielä huomaa.

1 comment:

Anonymous said...

Teillä taitaa rentukka kukkia samaan tahtiin kuin meillä täällä keski-Ruotsissa... ihan ensimmäiset rentukankukat näin jo pari viikkoa sitten, mutta omalla "vakiopaikallani" joka on hieman metsän siimeksessä oli eilen vielä vasta pieniä nuppuja. Vasta-auennut rentukankukka on niin puhtaan keltainen että se ansaitsee aina valokuvaajan huomion! :)