Saturday, May 3, 2008

Suon vappukukat Oulun seudulla



Kukkiminen alkaa soilta, soitten laitamilta ja kankailta. Ensimmäinen taitaa olla variksenmarja. Toisaalta sen kukkimista ei juuri kukaan huomaa. Vaivero on vielä nupulla. Nämä kuvat on otettu 2.5. Haukiputaan puolella. Mutta Oulun eteläpuolella, Tyrnävällä ja Limingassa, ollaan jo päiviä tästä edellä.

Yläkuvan vapputunnelmissa tupasvilla (Eriophorum vaginatum) ja vaivero (Chamaedaphne calyculata). Ne käyn joka kevät kuvaamassa. Uikulanjärvi oli juuri vapautunut jäistä, ja joutsenet jo aloittivat pesintäänsä. (Joku oli ajellut huvikseen rantanevalla mönkijällä! Uikulanjärvi kuuluu Naturaan!).

Kuvat on rakennettu lähilinssiä ominaisuuksia ajatellen. Asetelmia siis. Mutta ei Photoshop-yhdistelmiä.



Variksenmarja (Empetrum nigrum) kuulukoon taas tämän kevään haasteisiin. Tässä yksi ensi yrityksistä. Kukkivaa variksenmarjaa on hankala löytää - tai ei sittenkään, huomasin eilen. Varmuudella niitä löytää jos variksenmarjavarvikko pölisee kun sitä kädellä heilauttaa! Tai sitten voi etsiä vanhojen marjoneiden versojen ympäristöstä.

Lisähankaluutta tuo se, että variksenmarjoja on kaksi alalajia. Pohjanvariksenmarja (subsp. hermaphroditum) on helpoin tunnistaa kesällä, kun marjan tyvellä on kuihtuneita heteitä. Etelänvariksenmarjalla (subsp. nigrum) heteet ja emikukat ovat eri yksilöissä.

Etelänvariksenmarjan emi- ja hedekukat onnistuin kuvaamaan Oulun kasvit -kirjaan digipokkarin ja luupin yhdistelmällä. Nyt taisi myös tulla kuvia vain heteistä eli urospuolisista etelänvariksenamarjoista. Mutta kyllä heteiden juurella taitaa häämöttää vaaleanpunaiset terälehdetkin... Haastetta riittää lajissa joka saattaa olla se Suomen yleisin koska viihtyy niin metsissä kuin suomättäillä. Mitä lienee oikeanpuolimmaisen nupuissa?

Yksi eteläisen tuntomerkkejä on myös se, että lehden alapinnan valkoinen juova ei ole kuopassa. Mutta kukkiva pohjanvariksenmarja - yhä etsinnässä.

--

OULUN KASVIT PIIMÄPERÄLTÄ PILPASUOLLE

Kirjakaupoista loppuunmyytyä teosta löytyy vielä asianharrastajille. Ota yhteyttä sähköpostilla (natans (at) baanamail.fi) tai puhelimella 040-7592277)

2 comments:

Anonymous said...

"digipokkarin ja luupin avulla"... Siis miten? Kerrotko lisää tästä tekniikasta? Kiitos

Lassi said...

heippa, olen keskellä atk-kriisiä ja pääsen blogiini vain muitten koneilta.

Pienen digipokkarin ja luupin voi laittaa "peräkkäin", käsin tai kiinnittää miten osaa, ja sitten sen kun kuvaa läpi. Mitään tarkennussysteemiä ei ole - paitsi seuraamalla näytöstä - ja reunoilta kuva tulee pehmeäksi. Mutta toimii! Perustuu ihan samaan kuin objektiivi ja lähilinssi. Perustuu pieneen kennoon, pieneen objektiiviin ja pokkarin hyvään syväterävyyteen. Jonkun näin otetun kuvan sain Oulun kasvit -kirjaan, minkä nyt tunnustan tässä. Ei niitä kukaan sieltä erota. Pienen digipokkarin kanssa voi käyttää 8xsuurentavaa luuppia, se se oikeastaan on se idis. Vastaavaan pääsee muuten vain kamera-mikroskooppi -yhdistelmällä.